Zadanie 1.
Rzucamy trzy razy sześcienną symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek jest równa co najwyżej 16.
Zadanie 2.
Asia, Krysia, Ewa i Natalia poszły do kina. Na sali usiadły losowo na wykupionych kolejnych czterech miejscach. Oblicz prawdopodobieństwo, że Ewa i Natalia usiadły w tym kinie obok siebie.
dwa zadania do rozwiązania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 lis 2009, 15:00
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
zad 1
\(\overline{\overline{\Omega}}=6^3\)
\(A\\)- wyrzucono co najwyżej 16 oczek
\(A'\\)- wyrzucono więcej niż 16 oczek
\(A'=\{(5,6,6),(6,5,6),(6,6,5),(6,6,6)\}\ \ \ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ \ \overline{\overline{A'}}=4\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ P(A')=\frac{4}{6^3}=\frac{1}{54}\)
\(P(A)=1-P(A')=1-\frac{1}{54}=\frac{53}{54}\)
zad 2.
\(P(A)=\frac{2!\cdot2!\cdot3}{4!}=\frac{1}{2}\)
\(\overline{\overline{\Omega}}=6^3\)
\(A\\)- wyrzucono co najwyżej 16 oczek
\(A'\\)- wyrzucono więcej niż 16 oczek
\(A'=\{(5,6,6),(6,5,6),(6,6,5),(6,6,6)\}\ \ \ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ \ \overline{\overline{A'}}=4\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ P(A')=\frac{4}{6^3}=\frac{1}{54}\)
\(P(A)=1-P(A')=1-\frac{1}{54}=\frac{53}{54}\)
zad 2.
\(P(A)=\frac{2!\cdot2!\cdot3}{4!}=\frac{1}{2}\)