Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
marlena01
- Często tu bywam
![Często tu bywam Często tu bywam](./images/ranks/rank5.gif)
- Posty: 152
- Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
- Podziękowania: 39 razy
Post
autor: marlena01 »
Oblicz:
\((2^{ \sqrt{2} })^{- \frac{1}{ \sqrt{8} } }\)
\((4^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} )^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} }\)
\((5^{ \sqrt[3]{4} )^{ \sqrt[3]{16}\)
-
jola
- Expert
![Expert Expert](./images/ranks/rank11.gif)
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Post
autor: jola »
\((\ 2^{ \sqrt{2}})^{- \frac{1}{ \sqrt{8}} }\ =\ 2^{ \sqrt{2} \cdot (- \frac{1}{ \sqrt{8} })}\ =\ 2^{- \frac{1}{2}}\ =\ \frac{1}{ \sqrt{2} }\ =\ \frac{ \sqrt{2} }{2}\)
-
jola
- Expert
![Expert Expert](./images/ranks/rank11.gif)
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Post
autor: jola »
\((\ 4^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} })^{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\ =\ 4^{ \frac{3}{4}}\ =\ 2^{ \frac{3}{2}} \ =2 \cdot \sqrt{2}\)
-
jola
- Expert
![Expert Expert](./images/ranks/rank11.gif)
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Post
autor: jola »
\((5^{ \sqrt[3]{4}})^{ \sqrt[3]{16}}\ =\ 5^{ \sqrt[3]{64}}\ =\ 5^4=625\)