Oblicz trzgonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Oblicz trzgonometria

Post autor: MrVonzky »

Oblicz.
\(cos20^o + cos40^o + ... + cos160^o + cos 180^o\)

Zauważyłem, że wszystkie dopełniają się do 180. Mogę sobie tak dodawać?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Zauważ, że warto skorzystać ze wzorów redukcyjnych \(cos(180^0-x)=-cosx\). Pogrupuj wyrazy parami.
N.p. \(cos160^0=-cos20^0\), czyli \(cos160^0+cos20^0=0\). I zostanie tylko \(cos180^0=-1\).
Czyli ta suma = -1.
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

Dzięki wielkie!
ODPOWIEDZ