I próbna matura 2013 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

I próbna matura była:

Podstawa - łatwa
5
8%
Podstawa - normalna
14
23%
Podstawa - trudna
3
5%
Rozszerzenie - łatwa
5
8%
Rozszerzenie - normalna
14
23%
Rozszerzenie - trudna
21
34%
 
Liczba głosów: 62

gitarzysta1993
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:58
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re: I próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: gitarzysta1993 »

oakwood pisze:W 8 wcale nie ma przesadzonych rachunków jeśli by robić w inny (wg. mnie łatwiejszy) sposób.
Mamy więc równanie W(x)=P(x)*Q(x) (R(x)=0), za Q(x) wstawiamy dowolny wielomian drugiego stopnia i przemnażamy go przez dany wielomian P(x). Dostajemy więc wielomian czwartego stopnia z mnóstwem niewiadomych jednak po porównaniu go z W(x) łatwo wyznaczamy wartości współczynników (przy wyrazach tego samego stopnia są one równe).
Zrobilem dokladnie tak samo jak ty, po tyn jak zobaczylem jakie ma pierwiastki P(x) podziekowalem za hornera: )

A jeśli chodzi o maturę rozszerzoną to odczułem na niej wyższy poziom trudności. Próbną maturę z operonu napisałem na 86% zaś tę na ok. 66% , więc jeśli kolejne matury z zadania info zacznę robić na około 80% to na majowej moze poceluje pod 90% :]
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

a w 11. piszecie , ze DEC to trójkąt prostokatny, jakby to było oczywiste ; o ? Z czego to wynika ? ?

analogicznie CAB czemu ?
papryczko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 03 mar 2013, 01:45
Płeć:

Re: I próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: papryczko »

kejkun pisze:a w 11. piszecie , ze DEC to trójkąt prostokatny, jakby to było oczywiste ; o ? Z czego to wynika ? ?

analogicznie CAB czemu ?
Na obrazku zamieszczonym w serwisie faktycznie nie widać tego na pierwszy rzut oka (przynajmniej ja jakoś nie nie mam takiej orientacji przestrzennej ;p), ale rozrysowując to, np. w ten sposób:

Obrazek

wszystko staje się jasne.
gitarzysta1993
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:58
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re: I próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: gitarzysta1993 »

Mam pytanie odnośnie zadania z równaniem trygonometrycznym. Czy jest jakiś szybszy sposób wyznaczenie ogólnego wzoru rozwiązań, mianowicie cosx=0 ,są tu 2 wzory: 1/2 pi + 2kpi , oraz - 1/2pi+2kpi. ja to robilem rysujac sobie os x i zaznaczając na niej wartości x dla tych wzorów, a następnie na tej podstawie ustalalem ogólny wzór.
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

otwierasz tablice maturzystów na trygo. i stwierdzasz, ze to bd 1/2 pi + k pi
po prostu..
mmajewski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 07 gru 2012, 14:54

Post autor: mmajewski »

Ja jestem zadowolony z matury. Matura rozszerzona z operonu mi nie poszła bo napisałem na 50% (do tej pory zastanawiam się dlaczego) a tutaj z rozszerzonej 86% więc jest postęp. :) Mi największą trudność sprawiło zadanie z równoległoboku.
francuzik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:37

Re: I próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: francuzik »

Czy mógłby ktoś wyjaśnić jak zrobić zadanie nr 6?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Napisz dokładniej, czego nie rozumiesz.
francuzik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:37

Re: I próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: francuzik »

Ogólnie nie mam żadnego pomysłu jak się za to zabrać ...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

To przeczytaj rozwiązanie.
francuzik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:37

Re: I próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: francuzik »

A gdzie mogę znaleźć rozwiązanie? :)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

francuzik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:37

Re: I próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: francuzik »

Dzięki wielkie :)
ODPOWIEDZ