Rozkład normalny

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tomek_s_87
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2013, 18:09
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Rozkład normalny

Post autor: tomek_s_87 »

Zad 1
Zywotnosc golarki elektrycznej ma rozkład normalny z wartoscia oczekiwana wynoszaca 5 lat i odchylenem standardowym wynoszacym 10 miesiacy Jakie jest prawdopodobieństwo ze golarka bedzie pracowac dłuzej niz 6 lat

Zad 2

Rzucamy 1024 razy moneta Przyjmujac że prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki wynosi 1/2 Znaleśc prawdopodobieństwo zdarzenia polegajacego na tym że liczba uzyskanych reszek należy do przedziału [544,560]

Nadawaj odpowiednie tytuły swoim tematom
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(P(A)=\sum_{i=544}^{560}\ {1024\choose i}\cdot\(\frac{1}{2}\)^i\cdot\(\frac{1}{2}\)^{1024-i}=\frac{1}{2^{1024}}\ \cdot\sum_{i=544}^{560}\ {1024\choose i}\)
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Re: Rozkład normalny

Post autor: miodzio1988 »

1. Jakie pstwo należy policzyć?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
tomek_s_87
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2013, 18:09
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: tomek_s_87 »

prawdopodobieństwo ze golarka bedzie pracowac dłużej niz 6 lat kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać ;/
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

.... a matematycznie jak to zapiszesz?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
tomek_s_87
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2013, 18:09
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: tomek_s_87 »

Niestety sam nie bardzo wiem o co dokładnie chodzi w tym zadaniu :)
setox
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 02 mar 2013, 10:06
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: setox »

Tutaj to zadanie z golarkami rozwiązane jest:

http://www.matematyka.pl/321464.htm
ODPOWIEDZ