Równania różniczkowe 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Równania różniczkowe 2
\(t= \frac{y}{x}
\Rightarrow y=t \cdot x
y'=t'x+t
y'=\frac{y}{x}ln\frac{y}{x}
\Rightarrow
t'x+t=t \cdot lnt
\frac{dt}{dx} \cdot x+t=t \cdot lnt
\Rightarrow
\frac{dt}{dx} \cdot x=t \cdot lnt -t
\frac{dx}{x}=\frac{dt}{t(lnt-1)} / \int
\int \frac{dx}{x}=\int \frac{dt}{t(lnt-1)}\)
Idę w dobrym kierunku ?
\Rightarrow y=t \cdot x
y'=t'x+t
y'=\frac{y}{x}ln\frac{y}{x}
\Rightarrow
t'x+t=t \cdot lnt
\frac{dt}{dx} \cdot x+t=t \cdot lnt
\Rightarrow
\frac{dt}{dx} \cdot x=t \cdot lnt -t
\frac{dx}{x}=\frac{dt}{t(lnt-1)} / \int
\int \frac{dx}{x}=\int \frac{dt}{t(lnt-1)}\)
Idę w dobrym kierunku ?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Równania różniczkowe 2
\(t= \frac{y}{x}
\Rightarrow y=t \cdot x
y'=t'x+t
y'=\frac{y}{x}ln\frac{y}{x}
\Rightarrow
t'x+t=t \cdot lnt
\frac{dt}{dx} \cdot x+t=t \cdot lnt
\Rightarrow
\frac{dt}{dx} \cdot x=t \cdot lnt -t
\frac{dx}{x}=\frac{dt}{t(lnt-1)} / \int
\int \frac{dx}{x}=\int \frac{dt}{t(lnt-1)}
ln|x|-ln|C|=ln|lnt-1|
ln|x|-ln|C|=ln|ln\frac{y}{x}-1|\)
I teraz pytanie: mogę już tak zostawić, czy muszę wyznaczać z tego "y" ?
\Rightarrow y=t \cdot x
y'=t'x+t
y'=\frac{y}{x}ln\frac{y}{x}
\Rightarrow
t'x+t=t \cdot lnt
\frac{dt}{dx} \cdot x+t=t \cdot lnt
\Rightarrow
\frac{dt}{dx} \cdot x=t \cdot lnt -t
\frac{dx}{x}=\frac{dt}{t(lnt-1)} / \int
\int \frac{dx}{x}=\int \frac{dt}{t(lnt-1)}
ln|x|-ln|C|=ln|lnt-1|
ln|x|-ln|C|=ln|ln\frac{y}{x}-1|\)
I teraz pytanie: mogę już tak zostawić, czy muszę wyznaczać z tego "y" ?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Równania różniczkowe 2
\(y'=\frac{y^2}{xy-x^2}
t= \frac{y}{x}
\Rightarrow y=t \cdot x
y'=t'x+t
y'=\frac{y^2}{xy-x^2}=\frac{y^2}{x(y-x)}=\frac{y}{x} \cdot \frac{y}{y-x}
\Rightarrow
t'x+t=t \cdot \frac{tx}{tx-x}
t'x+t=t \cdot \frac{tx}{x(t-1)}= \frac{t^2}{(t-1)}
t'x+t=\frac{t^2}{(t-1)} \Rightarrow \frac{dt}{dx}x=\frac{t^2}{(t-1)}-t
\frac{dt}{dx}x=\frac{t^2-t^2+t}{(t-1)}
\int\frac{1}{x}dx=\int\frac{t-1}{(t)}dt
ln|x|=t-ln|t|+lnC
ln|x|=\frac{y}{x}-ln|\frac{y}{x}|+lnC\)
Podobnie tutaj...
t= \frac{y}{x}
\Rightarrow y=t \cdot x
y'=t'x+t
y'=\frac{y^2}{xy-x^2}=\frac{y^2}{x(y-x)}=\frac{y}{x} \cdot \frac{y}{y-x}
\Rightarrow
t'x+t=t \cdot \frac{tx}{tx-x}
t'x+t=t \cdot \frac{tx}{x(t-1)}= \frac{t^2}{(t-1)}
t'x+t=\frac{t^2}{(t-1)} \Rightarrow \frac{dt}{dx}x=\frac{t^2}{(t-1)}-t
\frac{dt}{dx}x=\frac{t^2-t^2+t}{(t-1)}
\int\frac{1}{x}dx=\int\frac{t-1}{(t)}dt
ln|x|=t-ln|t|+lnC
ln|x|=\frac{y}{x}-ln|\frac{y}{x}|+lnC\)
Podobnie tutaj...
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
hm, potrzebne mi to kolokwium z matematyki p. profesor na ćwiczeniach powiedziała, że niekoniecznie rozwiązanie musi być wyprowadzone do "czystego" wyrażenia na "y". I właśnie nie jestem pewien, czy w zadaniach tego typu musiałbym jeszcze coś "powyciągać" z równania, czy mogę to tak zostawić.
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
ja zazwyczaj jak widzę tak zakopanego y-ka to go zostawiam w postaci uwikłanej. Przecież nie trzeba koniecznie go rozwikłać, żeby policzyć pochodną, zbadać ekstrema itp. Nie miałem tego na uczelni jeszcze, więc nie powiem Ci, jak to jest u mnie, ale ja osobiście nie widzę potrzeby zadawać sobie tyle trudu. Pomijając fakt, że czasami rozwikłać się po prostu nie da
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: