Uzasadnij, że...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lidka133
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 18 paź 2012, 21:24
Płeć:

Uzasadnij, że...

Post autor: lidka133 »

Uzasadnij, że jeśli a²+a=b²+b, to a=b lub a=-b-1.
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

\(a^2-b^2+a-b=0\)
\((a-b)(a+b)+(a-b)=0\)
\((a-b)(a+b+1)=0\)
\(a-b=0 \vee a+b+1=0\)
\(a=b \vee a=-b-1\)
ODPOWIEDZ