Wykaż, że

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alunia22
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2012, 16:26
Podziękowania: 73 razy
Płeć:

Wykaż, że

Post autor: alunia22 »

wykaż, że jeżeli n jest liczbą całkowitą dodatnią, to liczba
\(2014^{n+5}-2014^{n+4}+2014^{n+3}-2014^{n+2}+2014^{n+1}-2014^n\) jest podzielna przez 2013
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

było ostatnio to zadanie, powyciągaj przed nawias \(2014^{n+4}(2014-1)+2014^{n+2}(2014-1)+2014^n(2014-1)=2013(2014^{n+4}+2014^{n+2}+2014^n)\)
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
math12
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 29 lut 2012, 16:22
Lokalizacja: Biała Podlaska
Otrzymane podziękowania: 75 razy
Płeć:

Post autor: math12 »

\(2014^{n+5}-2014^{n+4}+2014^{n+3}-2014^{n+2}+2014^{n+1}-2014^n\)

\(2014^{n}(2014^{5}-2014^{4}+2014^{3}-2014^{2}+2014^{1}-1)\)

\(2014^{n} \left[ 2014^{4}(2014-1)+2014^{2}(2014-1)+2014-1\right]\)

\(2014^{n} \left[ 2014^{4} \cdot 2013+2014^{2} \cdot 2013+2013\right]\)

\(2014^{n} \cdot 2013 \left[ 2014^{4} +2014^{2} +1\right] \Rightarrow\) że liczba jest podzielna przez 2013 dla \(n \in C^{+}\)
Korepetycje, rozwiązywanie zadań, przygotowania do matury
e-mail: pomoc.z.matematyki1@gmail.com
gg: 9955912
ODPOWIEDZ