Czesc, moze mi ktoś z tym pomoc?
totalnie nie wiem jak sie zabrac za to..
\(f(x,y,z)=e^x(x^2+y^2+z^2)\)
ekstremum wielu zmiennych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 148
- Rejestracja: 28 wrz 2011, 16:59
- Podziękowania: 13 razy
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Jaki z tym problem? Schemat jest niezmienny. Liczysz pochodne czastkowe po kazdej zmiennej i przyrownujesz do zera. Otrzymujesz uklad trzech rownan ktorego rozwianiami sa punkty stacjonarne. Dalej liczysz pochodne czastkowe drugiego rzedu i tworzysz macierz hessego i sprawdzasz jak jej minory glowne sa okreslone. Korzystasz z kryterium Sylwestera by okreslic co mamy w danym punkcie stacjonarnym.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)