Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolinaa1231
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
Podziękowania: 50 razy
Płeć:

Granica

Post autor: karolinaa1231 »

Proszę o pokoc z nastepujacymi granicami:

1. \(\lim_{x\to\infty} \sin \frac{n* \pi }{6}\)

2. \(\lim_{x\to\infty} 2* \frac{arctg n}{n^2 + 1}\)

Dziekuje
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: radagast »

karolinaa1231 pisze:Proszę o pokoc z nastepujacymi granicami:

1. \(\lim_{x\to\infty} \sin \frac{n* \pi }{6}\)
\(\lim_{n\to\infty} \sin \frac{n* \pi }{6}\)
nie ma co liczyć. Nie ma granicy ( dla n podzielnych przez 6 ma wartość 0 , a dla wszystkich innych - inną )
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: radagast »

karolinaa1231 pisze:
2. \(\lim_{x\to\infty} 2* \frac{arctg n}{n^2 + 1}\)
\(\lim_{n\to\infty} 2* \frac{arctg n}{n^2 + 1}=0\)

\(2* \frac{ograniczona}{ \infty } =0\) i już :D
ODPOWIEDZ