Ogólne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 wrz 2012, 18:27
- Podziękowania: 5 razy
Ogólne
Proszę o pomoc w następującej sprawie mianowicie czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego 5e^(5xlnx) = 5x^(5x) tak w paru zdaniach chociaż mnie naprowadźcie
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Ogólne
bo jest wzór \(a^{log_ab}=b\)
u ciebie jest tak: \(5e^{5xlnx}=5e^{lnx^{5x}}=5x^{5x}\)
bo \(e^{lnx^{5x}}=x^{5x}\), zastosowaliśmy wzór przytoczony na początku. Podstawą logarytmu naturalnego jest \(e\), wiec moglismy to zrobic.
u ciebie jest tak: \(5e^{5xlnx}=5e^{lnx^{5x}}=5x^{5x}\)
bo \(e^{lnx^{5x}}=x^{5x}\), zastosowaliśmy wzór przytoczony na początku. Podstawą logarytmu naturalnego jest \(e\), wiec moglismy to zrobic.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)