wykres funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kobe24
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 01 sty 2013, 12:51
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

wykres funkcji

Post autor: kobe24 »

dana jest funkcja f(x)=|(16-x^4)/4+x^2)|
a)sporządź wykres funkcji f
b)w zależności od parametru m wyznacz liczbę rozwiązań równania f(x)=m
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji

Post autor: patryk00714 »

\(f(x)=| \frac{(4-x^2)(4+x^2)}{4+x^2}|=|4-x^2|\)
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (15.02 KiB) Przejrzano 266 razy

z tym parametrem dokończysz sam. :D
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
kobe24
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 01 sty 2013, 12:51
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Post autor: kobe24 »

b) to tak napisac??
4-x^2=m lub 4-x^2=-m
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

Rysuj sobie w myslach prosta rownolegla do osi OX i sprawdz ile razy przetnie wykres :)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ