Dana jest prosta k: y=2x i punkty A=(3,1) i B=(5,4).
Na prostej k znajdź taki punkt M , żeby suma odległosci |AM| i |BM| była jak najkrótsza..
bardzo bardzo proszę o pomoc ;]
i jesli komuś udałoby się to rozwiązac, to prosiłabym o opisanie krok po kroku rozwiązania ))
dziękuję )
ohooooo...to nie dla mnie ;P
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 paź 2009, 09:52
- anka
- Expert
- Posty: 6593
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 1120 razy
- Płeć:
1. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. Znajdź wspólrzędne środka odcinka AB
3. Znajdź równanie prostej prostopadłej do odcinka AB i przechodzacej przez środek odcinka
3. Rozwiąż układ rownań y=2x i prosta znaleziona w punkcie 3. Rozwiązanie tego układu to współrzędne punktu M.
2. Znajdź wspólrzędne środka odcinka AB
3. Znajdź równanie prostej prostopadłej do odcinka AB i przechodzacej przez środek odcinka
3. Rozwiąż układ rownań y=2x i prosta znaleziona w punkcie 3. Rozwiązanie tego układu to współrzędne punktu M.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.