Mam problem informatyczny. Chodzi o funkcję jeżeli w exelu
=JEŻELI(50>=F2>=0;F2*4,3;JEŻELI(100>=F2>=51;F2*4,25;JEŻELI(150>=F2>=101;F2*4,1;JEŻELI(200>=F2>=151;F2*4;JEŻELI(250>=F2>=201;F2*3,8;JEŻELI(300>=F2>=251;F2*3,75;JEŻELI(350>=F2>=301;F2*3,7;JEŻELI(400>=F2>=351;F2*3,65;JEŻELI(F2>400;F2*3,6)))))))))
Każdą liczbę liczy razy 4,3. Ktoś wie, gdzie jest błąd?
Przedzialy to 0-50,51-100,101-150,151-200,201-250,251-300,301-350,351-400 i powyzej 400
Kazdy przedzial wedlug podanej obojetnie liczby ma mnozyc przez odpowiednik przedzialu : 4,3 / 4,25/4,1/4/3,8/3,75/3,7/3,65/3,6
Prosze o Pomoc
Funkcja Jezeli
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Problem tkwi w tym, że nie możesz dawać naraz 2 ograniczeń do komórki F2. Poprawnie jest np.
=JEŻELI(50>=F2;F2*4,3;JEŻELI(100>=F2>=51;F2*4,25;))
Trzeba teraz tylko dodatkowo dać jakiś warunek gdy wartości są ujemne.
=JEŻELI(50>=F2;F2*4,3;JEŻELI(100>=F2>=51;F2*4,25;))
Trzeba teraz tylko dodatkowo dać jakiś warunek gdy wartości są ujemne.
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Re: Funkcja Jezeli
A jeżeli chcial bym podstawic przy do 50 /51-100/101-150/151-200 stale wartosci . Tzn ile nie wpisze km tyle ma wylicz .
Np wpisze 49 ma wyskoczyc 300 , jak 89 to 600 jak 102 to 750 jak 180 to 1000 ??
Np wpisze 49 ma wyskoczyc 300 , jak 89 to 600 jak 102 to 750 jak 180 to 1000 ??
Re: Funkcja Jezeli
Czy wpisze 30 czy 49 ma wyskoczyc 300 czy wpisze 52 czy 99 ma byc 600 i tak dalej
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
mogłoby być tak JEŻELI(50>=F2;wartość która chcesz;JEŻELI(100>=F2;wartość która chcesz dla przedziału (5,100))) itd.
w moim pierwszm poście zrobiłem błąd:-). przy drugim jeżeli ma być tylko 100>=F2, bo inaczej są 2 warunki i też nie działa
w moim pierwszm poście zrobiłem błąd:-). przy drugim jeżeli ma być tylko 100>=F2, bo inaczej są 2 warunki i też nie działa
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.