Zadania zamknięte

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magdaszczepan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2009, 15:00

Zadania zamknięte

Post autor: magdaszczepan »

proszę o pomoc i podanie odpowiedzi do tych zadań.

zad. 1
Spośród liczb 20, 21, 22, 23, 24 ..., 40 wylosowano jedną. Prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna przez 4, jest równe:
a) pięć dwudziestych
b) sześć dwudziestych
c) pięć dwudziestych pierwszych
d) sześć dwudziestych pierwszych

zad. 2
Zawodnik za występ w jeździe figurowej na lodzie otrzymał od sędziów średnią liczbę punktów: za wartość techniczną programu - 4,8 za wykonanie - 5 i za oryginalność układu - 5,2. Waga każdej oceny wynosi odpowiednio 0,4 ; 0,5; 0,1. Ogólna nota zawodnika to średnia ważona otrzymanych ocen. Zatem zawodnik otrzymał notę:
a) 4,94
b) 5,5
c) 5
d) 4,84

zad.3
Rzucono kostką do gry i dwiema monetami. Prawdopodobieństwo, że wyrzucono dokładnie jednego orła i 6 na kostce jest równa:
a) jedna trzecia
b) jedna szósta
c) jedna druga
d) jedna dwunasta

zad.4
Wszystkich liczb dwucyfrowych, których obie cyfry są mniejsze od 6 jest:
a) 30
b) 36
c) 42
d) 49

zad. 5
Zdarzenia A i B zawarte w zbiorze omega spełniają warunki: P(A) = dwie piąte ; P(B)=trzy piąte, A < B. Wówczas:
a) P(A U B)= jedna piąta

b) P(A U B)= dwie piąte
c) P(A U B)= trzy piąte
d) P(A U B)= 1

zadanie 6.
Rzucono dwa razy kostką sześcienną do gry. Prawdopodobieństwo, że dwa razy wypadła parzysta liczba oczek, jest równe:
a) jedna druga
b) jedna czwarta
c) jedna trzecia
d) jedna szósta

zadanie 7.
Spośród liczb 1,2,3,....2010 wylosowano jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna przez 5 lub przez 11.

zadanie 8.
Rzucono kostką do gry i monetą. Prawdopodobieństwo, że wyrzucono reszkę i co najwyżej 5 oczek jest:
a) większe od jednej drugiej
b) mniejsze od jednej drugiej
c) równe jednej drugiej
d) mniejsze od jednej trzeciej
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Zrozumiałam, że chodzi tylko o odpowiedzi do zadań. Oto one:

1.d

2.a

3.d

4.a

5.c

6.b

7. 548/2010 = 274/1005

8.b.
ODPOWIEDZ