Potrafi ktoś rozwiązać te zadania ?
1.Znając wartość współczynnika ściśliwości płynu wynoszący ἐ=1,2*106 m2/N oraz końcową wysokość tłoka w cylindrze h=6’. Oblicz początkową wysokość tłoka gdy ciśnienie w naczyniu zmieniło się o ∆ϕ=3ba.
2.Otwarte naczynie cylindryczne o średnicy wewnętrznej d=8” napełniono cieczą do wysokości h=1/3’. Oblicz napór wywierany przez ciecz na dno naczynia jeżeli jej gęstość wynosi p=1,12g/cm3
3.Z otwartego do atmosfery zbiornika wypływa woda przez przewód o długości L=15m i średnicy d=50mm. Oblicz prędkość wypływu cieczy z przewodu, jeżeli wysokość cieczy w zbiorniku wynosi H=8m. Przyjmij wartość strat lokalnych ζ1=0,5, ζ2=4, ζ3=0,29 oraz wartość współczynnika tarcia λ=0,028.
4.Wiedząc że strumień ciepła Q=850W przepływa przez ścianę o powierzchni 25m2 i grubości 160mm, oblicz temp powietrza panującego na zewnątrz budynku, jeżeli w jego wnętrzu temp wynosi 22oC. Współczynnik przewodzenia ciepła λ=0,4W/m*K.
mechanika płynów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij