piłka odbita od sciany. Zderzenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ania__8888
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 paź 2009, 21:21

piłka odbita od sciany. Zderzenia

Post autor: ania__8888 »

Witam!
mam takie zadanie:
Piłka o masie m = 100g uderza w ścianę z prędkością v = 5 m/s pod kątem a = 30°
(licząc względem ściany) i odbija się od niej doskonale spręŜyście. Oblicz wartość średniej
siły, którą ściana działa na piłkę, jeŜeli czas zderzenia trwa 1 ms.

Dzieki z gory
Awatar użytkownika
i_truskawki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 29 mar 2010, 20:12

Post autor: i_truskawki »

\(\alpha = \pi/6
m=0,1 kg
V = 5 \frac{m}{s}
t = 10^{-3} s

F = \frac{ \Delta p}{ \Delta t} = \frac{m \Delta V}{ \Delta t}
\Delta V = 2 \cdot V_x
V_x = V \cdot cos \alpha
F = \frac{2 \cdot V_x \cdot m}{t}
F=500 \sqrt{3} N\)


niech ktoś sprawdzi, bo pewności nie mam.
ODPOWIEDZ