Interpretacja geometryczna, iloczyn kartezjański.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Interpretacja geometryczna, iloczyn kartezjański.
Witam użytkowników forum.zadania.info
chciałbym was bardzo prosić o pomoc CHOCIAŻ w JEDNYM zadanku:)
Będe bardzo wdzięczny
chciałbym was bardzo prosić o pomoc CHOCIAŻ w JEDNYM zadanku:)
Będe bardzo wdzięczny
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re: Pomocy! interpretacja geometryczna, iloczyn kartezjański
Witaj na forum!
Musisz to przepisac w latexie inaczej moderator przeniesie te zadania do smietnika.
Musisz to przepisac w latexie inaczej moderator przeniesie te zadania do smietnika.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
Re: Pomocy! interpretacja geometryczna, iloczyn kartezjański
Zad 3.
Niech A,B,C będą dowolnymi zbiorami.pokaż że \((A\cup B) \setminus C = (A \setminus C)\cup (B \setminus C)\)
Niech A,B,C będą dowolnymi zbiorami.pokaż że \((A\cup B) \setminus C = (A \setminus C)\cup (B \setminus C)\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Nie mam pojecia Radagast...
pamietam, ze czesto nawet takie posty ladowaly na smietniku.
pamietam, ze czesto nawet takie posty ladowaly na smietniku.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re: Pomocy! interpretacja geometryczna, iloczyn kartezjański
3.Weźmy element \(x\) taki, że:
\(x \in (A\cup B) \setminus C \Leftrightarrow x \in \left( A\cup B\right) \wedge x \notin C \Leftrightarrow \left(x \in A \vee x \in B \right) \wedge x \notin C \Leftrightarrow \left(x \in A \wedge x \notin C \right) \vee \left( x \in B \wedge x \notin C\right)
\Leftrightarrow x \in \left( A \setminus C\right) \vee x \in \left( B \setminus C\right) \Leftrightarrow x \in (A \setminus C)\cup (B \setminus C)\)
Stąd
\((A\cup B) \setminus C = (A \setminus C)\cup (B \setminus C)\)
\(x \in (A\cup B) \setminus C \Leftrightarrow x \in \left( A\cup B\right) \wedge x \notin C \Leftrightarrow \left(x \in A \vee x \in B \right) \wedge x \notin C \Leftrightarrow \left(x \in A \wedge x \notin C \right) \vee \left( x \in B \wedge x \notin C\right)
\Leftrightarrow x \in \left( A \setminus C\right) \vee x \in \left( B \setminus C\right) \Leftrightarrow x \in (A \setminus C)\cup (B \setminus C)\)
Stąd
\((A\cup B) \setminus C = (A \setminus C)\cup (B \setminus C)\)
- robbo
- Administrator
- Posty: 235
- Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Problemy ze skanami są trzy:
- z czasem obrazki znikają z serwerów i zostają bezsensowne tematy
- treść na skanie nie jest w żaden sposób indeksowana przez wyszukiwarki
- konieczność wpisania treści zadania pozwala uniknąć zalania forum całymi zeskanowanymi kartkami zadań, to minimum koniecznego wysiłku to dobry filtr.
Załączanie obrazka jak wyżej częściowo rozwiązuje pierwszy problem (częściowo, bo stwarza dodatkowy problem związany z magazynowaniem tych obrazków), ale nie rozwiązuje dwóch pozostałych, więc ja osobiście nie uważam tego za dobre rozwiązanie.
- z czasem obrazki znikają z serwerów i zostają bezsensowne tematy
- treść na skanie nie jest w żaden sposób indeksowana przez wyszukiwarki
- konieczność wpisania treści zadania pozwala uniknąć zalania forum całymi zeskanowanymi kartkami zadań, to minimum koniecznego wysiłku to dobry filtr.
Załączanie obrazka jak wyżej częściowo rozwiązuje pierwszy problem (częściowo, bo stwarza dodatkowy problem związany z magazynowaniem tych obrazków), ale nie rozwiązuje dwóch pozostałych, więc ja osobiście nie uważam tego za dobre rozwiązanie.