Proszę o pomoc z zadaniem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
losie0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 27 wrz 2009, 16:46

Proszę o pomoc z zadaniem

Post autor: losie0 »

Witam czy może mi ktoś pomóc z tym zadaniem???
Wiadomo że P(A)=0,6 , P(B)=0,5 i P(A iloczyn B)=0,4. Oblicz P(A' iloczyn B').
Czy P(A' iloczyn B')=0,6?????
Pozdrawiam
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(P(A'\cap B')=P((A\cup B)')=1-P(A\cup B)=1-[P(A)+P(B)-P(A\cap B)]=1-0,6-0,5+0,4=0,3\)
losie0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 27 wrz 2009, 16:46

Post autor: losie0 »

A mogłabyś jeszcze zobaczyć to???
Litery wyrazu kosa ustawiamy losowo w szereg. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze samogloski beda obok siebie.
Pozdrawiam
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(P(A)=\frac{2!\cdot 2!\cdot 3}{4!}=\frac{1}{2}\)
losie0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 27 wrz 2009, 16:46

Post autor: losie0 »

a możesz mi wytłumaczyć z kąd się wziął cały licznik???;)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

(AOKS),(OAKS),(AOSK),(OASK) jest ich 2!2!
(KAOS),(KOAS),(SOAK),(SAOK) jest ich 2!2!
(KSAO),(SKAO),(KSOA),(SKOA) jest ich 2!2!

w sumie 3(2!2!)=12
losie0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 27 wrz 2009, 16:46

Post autor: losie0 »

Acha czyli trzeba było rozpisywać sobie wszystkie te wyrazy??
ODPOWIEDZ