Roznica potencjalow i zad teoretyczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
garbi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 lut 2013, 17:17

Roznica potencjalow i zad teoretyczne

Post autor: garbi »

Do końcówek pewnego oporu przyłożona jest stała różnica potencjałów U = 100 V. Woltomierz został przyłączony równolegle do odcinka obwodu z oporem R1 ( rys.5.4.2.) , który stanowi k = 40% oporu całkowitego. Woltomierz wskazuje napięcie U1 = 20 V. Znaleźć stosunek natężeń prądów przepływających przez woltomierz oraz przez ten odcinek obwodu, do którego równolegle jest przyłączony woltomierz.

Rys. 5.4.2.
7. Jaki prąd przepływa przez opór 3R (rys.5.4.3.)? Wszystkie wielkości zaznaczone na rysunku należy uważać za znane.

rys
Obrazek
garbi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 lut 2013, 17:17

Post autor: garbi »

ODPOWIEDZ