Wyznacz sumy *

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Wyznacz sumy *

Post autor: marlena01 »

Wyznacz sumy S4 i S7 ciagu geometrycznego
\(a) 2, \frac{2}{3}, \frac{2}{9} , \frac{2}{27},....
b)30,-5, \frac{5}{6} , - \frac{5}{36},....\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: Wyznacz sumy *

Post autor: patryk00714 »

a) \(a_1=2 \;\;\;\;\ q=\frac{1}{3}\)

\(S_4=a_1 \cdot \frac{1-q^n}{1-q}=2 \cdot \frac{ 1-\left( \frac{1}{3} \right)^4 }{ \frac{2}{3} }=3 \cdot \frac{80}{81}= \frac{80}{27}\)

\(S_7=a_1 \cdot \frac{1-q^n}{1-q}=2 \cdot \frac{ 1-\left( \frac{1}{3} \right)^7 }{ \frac{2}{3} }=3 \cdot \frac{3^7-1}{3^7}= \frac{3^7-1}{3^6}\)
b) \(a_1=30 \;\;\;\;\ q=-\frac{1}{6}\) analogicznie.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ