Rozwiąż graficznie układ równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
danioo94
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 lut 2013, 19:40
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Rozwiąż graficznie układ równań

Post autor: danioo94 »

\(\{2x+y=3\\x-3y=1\)
Z góry dzięki za pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

danioo94 pisze:/2x+y=3
\x-3y=1
Z góry dzięki za pomoc.
\(\begin{cases}2x+y=3\\x-3y=1 \end{cases}\)

Ale to nie za pięknie wychodzi :(
Graficznie można rozwiązywać tylko te układu, które mają "ładne" rozwiązania.
A tu masz tak:
ScreenHunter_130.jpg
ScreenHunter_130.jpg (31.66 KiB) Przejrzano 1927 razy
danioo94
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 lut 2013, 19:40
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: danioo94 »

Czyli musiałby być dwa "Y" bez żadnych cyferek ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie. Proste powinny się przeciąć w punkcie o współrzędnych całkowitych.
ODPOWIEDZ