Pierwszy raz sie spotkalem z taka calke i nie mam pojecia jak zaczac
Mam obliczyc objetosc bryly powstalej z obrotu \(y = e^{-x}\sqrt{|sin x|}\)
dookola osi Ox dla \(x \in [0;+ \infty )\)
Wzor to \(\int_{0}^{+ \infty } y^2 dx\)
Jak sie pozbyc tej wartosci bezwglednej ?
Nietypowa calka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Nietypowa calka
moim zdaniem wzór jest taki: \(\pi \int_{0}^{+ \infty } y^2 dx\)Dexous pisze:Pierwszy raz sie spotkalem z taka calke i nie mam pojecia jak zaczac
Mam obliczyc objetosc bryly powstalej z obrotu \(y = e^{-x}\sqrt{|sin x|}\)
dookola osi Ox dla \(x \in [0;+ \infty )\)
Wzor to \(\int_{0}^{+ \infty } y^2 dx\)
Jak sie pozbyc tej wartosci bezwglednej ?
I nawet jestem tego pewna .
A wartość bezwzględna jest po to żeby się dało pierwiastkować. Nie należy się jej pozbywać ale :
\(y = \begin{cases} e^{-x}\sqrt{sin x}\ \ jesli \ \ sinx \ge 0\\ e^{-x}\sqrt{-sin x}\ \ jesli \ \ sinx<0\end{cases}\)