zadanie z brył
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 sty 2013, 18:48
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
zadanie z brył
.Puszka ma kształt walca o wysokości 4 cm i średnicy 8 cm. Jakie wymiary ma puszka o dwukrotnie większej pojemności, jeżeli wiadomo, że jej promień jest liczbą naturalną większą od 4, a wysokość jest liczbą dodatnią też większą od 4?
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: zadanie z brył
\(V=64\pi\)
szukamy takich liczb, aby było: \(128\pi=\pi r^2h\)
czyli \(128=r^2h\;\;\;\;\ r,h>4 \;\;\;\ r \in N\)
np \(r=5, h=\frac{128}{25}\)
szukamy takich liczb, aby było: \(128\pi=\pi r^2h\)
czyli \(128=r^2h\;\;\;\;\ r,h>4 \;\;\;\ r \in N\)
np \(r=5, h=\frac{128}{25}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć: