geometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moniska0162
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 mar 2009, 15:23

geometria

Post autor: moniska0162 »

1. obrazem okręgu O o promieniu r w pewnym podobieństwie jest okrąg O' o promieniu r ' . wyznacz skalę podobieństwa , jeśli
a) promień r' jest o 20% krótszy od promienia r
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(r'=r-0,2r=0,8r

k=\frac{r'}{r}=\frac{0,8r}{r}=0,8=\frac{4}{5}\)
ODPOWIEDZ