geometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moniska0162
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 mar 2009, 15:23

geometria

Post autor: moniska0162 »

1. obrazem półkola F w podobieństwie o skali 6\5 jest półkole F " , którego obwod wynosi 12cm . oblicz długość promienia półkola F .

Obliczyłam że obwód półkola F jest równy 10 cm ale nie wiem jak obliczyć jego promień .
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

obwód półkola to połowa obwodu koła i dwa promienie:

\(L=\pi r+2r=10
r(\pi+2)=10
r=\frac{10}{\pi +2}\)
ODPOWIEDZ