Sprawa wygląda tak. Mieliśmy kolosa zaliczeniowego, około 30 osobom wyszły te same wyniki z czego zdała tylko jedna osoba...
Potrzebujemy sprawdzić czy zadania które rozwiązaliśmy zrobiliśmy dobrze, o to one:
Samochód o prędkości początkowej V=15m/s hamuje z siłą 1000 N. Samochód waży 2000 kg. Oblicz trasę hamowania.
Pomiędzy dwoma rakietami o masach 1800 i 1200 kg umieszczono ładunek któy wybuchł, wyzwolił "popęd" = 600 Ns. Z jaką prędkością oddalały się od siebie rakiety.
W pierwszym wyszło nam tak:
F=m*a
a=F/m czyli 0.5m/s
V=a*t czyli t= 15/0.5=30s
no i dalej ze wzoru na droge w ruchu j. przyspieszonym.
W drugim wyszło że pierwsza takieta poruszała się z V=0.5m/s a druga z V=0.36m/s czyli suma summarum Vc=0.86m/s
Proszę o weryfikację! Jeśli wyniki okażą się prawdziwe sprawa trafia do dziekana lub rektora!
PILNA POMOC!! zaliczenie z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij