rozwiąz nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
eloelo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 lis 2009, 18:30

rozwiąz nierówność

Post autor: eloelo »

bardzo bym prosil o rozwiazanie nierownosci i mniejwiecej wytlumaczenie jak została ona rozwiazana:

x^3-x^2-9x+9=<0




z góry dziekuje :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(x^2(x-1)-9(x-1)\leq 0\)
\((x-1)(x^2-9)\leq 0\)
\((x-1)(x-3)(x+3)\leq 0\)
\(x\in (-\infty\ ;\ -3>\cup <1\ ;\ 3>\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, 19:13 przez jola, łącznie zmieniany 1 raz.
eloelo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 lis 2009, 18:30

Post autor: eloelo »

mialbym jeszce jedna wielka prosbe, chcialbym dowiedziec się jak mniejwiecej zostalo to rozwiazane
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

przecież jest napisane !
eloelo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 lis 2009, 18:30

Post autor: eloelo »

ehh nie rozumiesz mnie chcialem sie dowiedziec skad te(x-1)(x-3)(x+3) :(
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

według wzoru skróconego mnożenia\(\ \ x^2-9=(x-3)(x+3)\)
eloelo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 lis 2009, 18:30

Post autor: eloelo »

jeszce chcialbym sie dowiedziec jak dojsc do tego stanu (x-1)(x^2-9)<=0
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

w pierwszej linijce wyłączasz przed nawias wspólny czynnik (x-1)
eloelo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 lis 2009, 18:30

Post autor: eloelo »

kurcze nie moge pojąc jak dojsc to tego x^2(x-1)-9(x-1)=<0 :( :( ;(
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

z dwóch pierwszych składników wyłączasz x kwadrat, a z dwóch ostatnich wyłączasz -9
ODPOWIEDZ