Zbiory

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
perelka17
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2009, 12:32

Zbiory

Post autor: perelka17 »

1) Dane są zbiory: A={ x: x ∈ R ∧ x+2I ≤7}, B={ x: x ∈ R ∧ _5x_ ≤0}
x+4

a) Zaznacz na osi liczbowej zbiór A oraz zbiór B.
b) Wyznacz zbiór i zaznacz go na osi liczbowej.

2)Aby zapisać wyrażenie √3-2√2 w prostszej postaci, wykonujemy kolejno następujące działania:
√3-2√2=√1-2√2+2=√1²-2√2+(√2)²=√(1-√2)²=I1− √2I=√2-1
Postępując analogicznie, uprość wyrażenie √4-2√3
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(sqrt{4-2\sqrt3}=\sqrt{3-2\sqrt3+1}=\sqrt{(\sqrt3)^2-2\sqrt3+(\sqrt1)^2}=\sqrt{(\sqrt3-1)^2}=|\sqrt3-1|=\sqrt3-1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ