Metoda podstwiania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
joonik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2009, 22:20

Metoda podstwiania

Post autor: joonik »

pomóżcie mi rozwiązać to zadanie metodą podstawiania . :

-x=4-y
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podaj drugie równanie,bo metoda podstawiania dotyczy układów równań.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
joonik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2009, 22:20

Post autor: joonik »

całe równanie jest takie :

y-x=4
3x+3y=24
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

y=4+x podstawiasz do drugiego równania.
3x+3(4+x)=24

zajmujesz się tylko tym drugim równaniem,w którym jest jedna niewiadoma x.
3x+12+3x=24
6x=12
x=2
Wracasz do wzoru na y i wstawiasz liczbę 2 za niewiadomą x.
y=4+2
y=6
Odp.Rozwiązaniem układu równań jest para liczb: x=2 i y=6.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
joonik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2009, 22:20

Post autor: joonik »

dzieki , tylko że mi się wydaje że najpierw trzeba obliczyć x z 1 równania .
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

joonik pisze:dzieki , tylko że mi się wydaje że najpierw trzeba obliczyć x z 1 równania .
Możesz najpierw obliczyć x z pierwszego równania i podstawić do drugiego,ale to nie ma wpływu na wyniki
końcowe.
x=y-4
3(y-4)+3y=24 czyli 6y=36 zatem y=6
x=6-4
x=2
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ