Proszę o pomoc! Geometria analityczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 14 lis 2012, 17:33
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
Proszę o pomoc! Geometria analityczna
Prosta x-y=1 przecina okrąg \(x^{2}\)+6x+\(y^{2}\)-4y-13=0 w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta ABC oraz współrzędne punktu C jeżeli AC jest średnicą tego okręgu.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc! Geometria analityczna
Wyznaczmy środek okręgu: \(S=(-3,2)\)
obliczmy współrzedne punktów A i B mamy: \(\begin{cases}x-y=1\\x^2+6x+y^2-4y-13=0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}A(x,y)=(-2,-3)\\B(x,y)=(2,1) \end{cases}\)
Przeprowadźmy prostą |AS|. Mamy \(y=-5x-13\)
obliczmy współrzędne punktu C. Jest to punkt wspólny prostej \(y=-5x-13\) z okregiem. Mamy \(C=(-4,7)\)
teraz wnioskujemy, że poszukiwany trójkąt jest prostokątny (bo oparty jest na średnicy) więc liczymy dlugości odcinków |AB| i |BC|
mamy: \(|AB|=\sqrt{16+16}=4\sqrt{2} \;\;\;\;\ |BC|=\sqrt{36+36}=6\sqrt{2}\)
stąd pole: \(P=\frac{1}{2}|AB| \cdot |BC|=24\)
obliczmy współrzedne punktów A i B mamy: \(\begin{cases}x-y=1\\x^2+6x+y^2-4y-13=0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}A(x,y)=(-2,-3)\\B(x,y)=(2,1) \end{cases}\)
Przeprowadźmy prostą |AS|. Mamy \(y=-5x-13\)
obliczmy współrzędne punktu C. Jest to punkt wspólny prostej \(y=-5x-13\) z okregiem. Mamy \(C=(-4,7)\)
teraz wnioskujemy, że poszukiwany trójkąt jest prostokątny (bo oparty jest na średnicy) więc liczymy dlugości odcinków |AB| i |BC|
mamy: \(|AB|=\sqrt{16+16}=4\sqrt{2} \;\;\;\;\ |BC|=\sqrt{36+36}=6\sqrt{2}\)
stąd pole: \(P=\frac{1}{2}|AB| \cdot |BC|=24\)
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (22.15 KiB) Przejrzano 14683 razy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Można też bez wyznaczania położenia punktu C, prostej AS.
Skoro Trójkąt ABC jest prostokątny, co wykazał patryk, wystarczy wyliczyć pole trójkąta ASB, który ma połowę powierzchni trójkąta ABC
Po wyznaczeniu punktów \(A=(-2,-3), B=(2,1)\) mamy, że \(\vec SB = [5,-1] \vec SA = [1,-5]\)
Pole \(\Delta ABS = \frac{1}{2} |\vec{SB} \times \vec{SA}| = \frac{1}{2} |5 \cdot (-5) - 1 \cdot(-1)| = \frac{1}{2} |-25+1| = \frac{1}{2} \cdot 24 = 12\)
a więc pole ABS wynosi 24
Skoro Trójkąt ABC jest prostokątny, co wykazał patryk, wystarczy wyliczyć pole trójkąta ASB, który ma połowę powierzchni trójkąta ABC
Po wyznaczeniu punktów \(A=(-2,-3), B=(2,1)\) mamy, że \(\vec SB = [5,-1] \vec SA = [1,-5]\)
Pole \(\Delta ABS = \frac{1}{2} |\vec{SB} \times \vec{SA}| = \frac{1}{2} |5 \cdot (-5) - 1 \cdot(-1)| = \frac{1}{2} |-25+1| = \frac{1}{2} \cdot 24 = 12\)
a więc pole ABS wynosi 24
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
Re:
można, ale wtedy nie ma punktów za znalezienie współrzędnych punktu CMatematyk_64 pisze: ↑22 sty 2013, 08:40 Można też bez wyznaczania położenia punktu C, prostej AS.
Skoro Trójkąt ABC jest prostokątny, co wykazał patryk, wystarczy wyliczyć pole trójkąta ASB, który ma połowę powierzchni trójkąta ABC
Po wyznaczeniu punktów \(A=(-2,-3), B=(2,1)\) mamy, że \(\vec SB = [5,-1] \vec SA = [1,-5]\)
Pole \(\Delta ABS = \frac{1}{2} |\vec{SB} \times \vec{SA}| = \frac{1}{2} |5 \cdot (-5) - 1 \cdot(-1)| = \frac{1}{2} |-25+1| = \frac{1}{2} \cdot 24 = 12\)
a więc pole ABS wynosi 24
-
- Fachowiec
- Posty: 1624
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 424 razy
Re: Proszę o pomoc! Geometria analityczna
(1)
Sprowadzamy równanie okręgu do postaci kanonicznej:
\( x^2 + 6x + y^2 - 4x -13 = 0,\)
\( (x^2 + 2\cdot 3x + 9) -9 + (y^2 -2\cdot 2x +4) -4 -13 = 0,\)
\( (x+3)^2 + (y-2)^2 -26 = 0,\)
\( (x+3)^2 + (y-2)^2 = 26.\)
(2)
Rysujemy okrąg o środku w punkcie \( O(-3, 2) \) i promieniu \( r = \sqrt{26} \approx 5.\)
(3)
Obliczamy współrzędne punktów \( A, B, \) rozwiązując układ równań okręgu i prostej:
\( \begin{cases} (x+3)^2 + (y-2)^2 = 26 \\ y = x-1 \end{cases} \)
Po wstawieniu równania prostej do równania okręgu otrzymujemy:
\( B(2,1), \ \ A(-2, -3) \)
(4)
Znajdujemy równanie prostej BC, która jest prostopadła do prostej AB i przechodzi przez punkt \( B(2, 1)\):
\( y = -x + 3.\)
(5)
Znajdujemy równanie prostej AO która przechodzi przez punkt A i środek okręgu O:
\( y = -5x -13 \)
(6)
Obliczamy współrzędne punktu \( C, \) rozwiązując układ równań prostej BC i prostej AO do której należy średnica okręgu:
\( \begin{cases} y = -x+3 \\ y = -5x -13 \end{cases} \)
\( C(-4, 7) \)
(7)
Obliczamy pole trójkąta \( ABC: \)
\(P_{\Delta ABC} = \frac{1}{2}\left| \det \left[ \begin{matrix}4 & 4 \\ -2 &10 \end{matrix} \right]\right|= \frac{1}{2}\cdot|48 | = 24.\)
Sprowadzamy równanie okręgu do postaci kanonicznej:
\( x^2 + 6x + y^2 - 4x -13 = 0,\)
\( (x^2 + 2\cdot 3x + 9) -9 + (y^2 -2\cdot 2x +4) -4 -13 = 0,\)
\( (x+3)^2 + (y-2)^2 -26 = 0,\)
\( (x+3)^2 + (y-2)^2 = 26.\)
(2)
Rysujemy okrąg o środku w punkcie \( O(-3, 2) \) i promieniu \( r = \sqrt{26} \approx 5.\)
(3)
Obliczamy współrzędne punktów \( A, B, \) rozwiązując układ równań okręgu i prostej:
\( \begin{cases} (x+3)^2 + (y-2)^2 = 26 \\ y = x-1 \end{cases} \)
Po wstawieniu równania prostej do równania okręgu otrzymujemy:
\( B(2,1), \ \ A(-2, -3) \)
(4)
Znajdujemy równanie prostej BC, która jest prostopadła do prostej AB i przechodzi przez punkt \( B(2, 1)\):
\( y = -x + 3.\)
(5)
Znajdujemy równanie prostej AO która przechodzi przez punkt A i środek okręgu O:
\( y = -5x -13 \)
(6)
Obliczamy współrzędne punktu \( C, \) rozwiązując układ równań prostej BC i prostej AO do której należy średnica okręgu:
\( \begin{cases} y = -x+3 \\ y = -5x -13 \end{cases} \)
\( C(-4, 7) \)
(7)
Obliczamy pole trójkąta \( ABC: \)
\(P_{\Delta ABC} = \frac{1}{2}\left| \det \left[ \begin{matrix}4 & 4 \\ -2 &10 \end{matrix} \right]\right|= \frac{1}{2}\cdot|48 | = 24.\)