dlugosc wektora

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

dlugosc wektora

Post autor: 17inferno »

oblicz dlugosc wektora \(\vec{a}=2 \vec{u}-3 \vec{v}\) , gdy \(\left| \vec{u} \right| =\left| \vec{v} \right|=2\) , \(\angle \left( \vec{u},\ \vec{v} \right) = \frac{ \pi }{3}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Spróbuj z tw. cosinusów (wychodzi zdaje się \(2 \sqrt{7}\))
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: dlugosc wektora

Post autor: 17inferno »

a bez tw. cosinusów tzn, za pomoca iloczynu skalarnego
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

masz jeszcze obrazek objaśniający:
ScreenHunter_023.jpg
ScreenHunter_023.jpg (5.63 KiB) Przejrzano 488 razy
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: dlugosc wektora

Post autor: 17inferno »

ok juz wiem
ODPOWIEDZ