PRACA Z CHEMII

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bonifacy100
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 sty 2013, 18:13
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

PRACA Z CHEMII

Post autor: bonifacy100 »

zadanie.1 Przygotowano 450 g roztworu NaOH o stęzeniu 12%. Oblicz masę wodorotlenku.

zadanie.2 Do 200g 25%roztworu soli dodano 50 g wody . jakie jest stęzenie powstałego roztworu.

zadanie .3 Oblicz ile gramow H2So4 znajduje sie w 1,2dm 3 roztworu o stezeniu 2 mol/dm 3.

zadanie 4 Dokonaj podzialu podanych tlenkow na kwasowe , zasadowe i obojetne oraz zapisz rownanie reakcij tlenkow kwsaowych i zasadowych w woda K2O,CO,N2O5,SiO2,CaO,SA3 N20,P4o10


zA KAZDE ZADANIE JESTEM BARDZO WDZIĘCZNY ZA POMOC , BO SAM TEGO NIE OGARNE . WIEC LICZE NA WAS :D
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(12\%=0,12\\0,12\cdot450=54g\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(0,25\cdot200=50\\\frac{50}{200+50}=\frac{50}{250}\cdot100\%=20\%\)
Agixy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 sty 2013, 11:01

Post autor: Agixy »

3. Cm=2 mol/dm3 V=1,2 dm3

Cm = n/V => n= Cm * V
n=2,4 mola

Masa molowa H2SO4 = 98g

n * 98g = 236,2 g
ODPOWIEDZ