Proszę bardzo o pomoc

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martusia_S
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 01 lis 2009, 14:23

Proszę bardzo o pomoc

Post autor: Martusia_S »

Nie umiem poradzić sobie z tym zadaniem
dana jest funkcja liniowa f o wzorze f(x)=(2a-1)+3
a)wyznacz a tak aby wykresfunkcji f byl prostopadly do wykresu funkcji liniowej g o wzorze g(x)=2/3x-1
b)Dla a=2/5 wyznacz zbiór tych argumentów, dla których wartości funkcji f należą do przedziału(-4,6>


proszę bardzo.!to wazne i z góry serdecznie dziękuję!:)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

a).
\(2a-1=-\frac{3}{2}\ \ \Rightarrow\ \ \ a=-\frac{1}{4}\)

b).
\(f(x)=-\frac{1}{5}x+3\)

\(-4<-\frac{1}{5}x+3\leq 6\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ -7<-\frac{1}{5}x\leq 3\ \ \ \Rightarrow\ \ \ 35>x\geq -15\ \ \ \Rightarrow\ \ \ x\in <-15\ ;\ 35)\)
ODPOWIEDZ