nie potrafię rozwiązać tych zadań czy ktoś mi pomoże
Zadanie 1
W odległości x=0,5m od wklęsłego zwierciadła sfer. O promieniu r =0,25m ustawiono palącą się świecę. W jakiej odległości od zwierciadła powstanie obraz świec. Podaj cechy otrzymanego obrazu. Wykonaj rysunek.
Zadanie 2 Oblicz Największą długość fali wywołującej zjawisko fotoelektryczne w płytce srebra, dla którego praca wyjścia jest równa 7,52*10-19J
Zadanie 3
Na mapie w skali 1:125 000 zaznaczono sztuczny zbiornik wodny o rzeczywistej powierzchni 25 km2.Oblicz powierzchnię, którą zajmuje ten zbiornik na mapie w podanej skali.
Zadanie 4
Różnica miejscowego czasu słonecznego między miejscowościami A I B wynosi 6 godz.40 min. Oblicz różnicę długości geograficznej miedzy tymi miejscowościami.
Zadanie 5
Samolot wyleciał z warszawy, gdzie latem obowiązuje czas 30oE o godzinie 2030.Lot do Montrealu trwał 8 godzin. O której godzinie czasu strefowego(liczonego według 75oW)wylądował samolot w Montreal
Zadanie 6
Oblicz wysokość, na której góruje słońce w pierwszych dniach astronomicznych pór roku w Bombaju(18oN, 730E).
Zadanie 7
Oblicz skalę mapy, na której odległość między punktami A i B wynosi 5cm, podczas gdy na mapie w skali 1: 40 000 opisywane punkty znajdują się w odległości 20 cm
proszę o pomoc zadania semestralne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 3
Zamieniamy skale liczbową na mianowaną
1 cm-125000 cm
1 cm-125 km
pole kwadratu na mapie o boku długosci 1cm mozna zapisac w postaci p.kwadratu=1cm'1cm=1cm^2 jesli na mapie 1cm powierzchni= 125 km to w rzeczywistosci p tego kwadratu mozemy zapisac pk=125'125=15,6km^2 jezeli dobrze zamieniłem jednostki niech ktos to sprawdzi bo mogłem sie pomylic niech x oznacza powierzchnię szukaną wtedy z proporcji
1cm^2-15,6km^2
x- 25km^2
x=1,60m^2=16000cm^2 jezeli dobrze zamieniłem jednostki to tyle powinien wynosic x
Zamieniamy skale liczbową na mianowaną
1 cm-125000 cm
1 cm-125 km
pole kwadratu na mapie o boku długosci 1cm mozna zapisac w postaci p.kwadratu=1cm'1cm=1cm^2 jesli na mapie 1cm powierzchni= 125 km to w rzeczywistosci p tego kwadratu mozemy zapisac pk=125'125=15,6km^2 jezeli dobrze zamieniłem jednostki niech ktos to sprawdzi bo mogłem sie pomylic niech x oznacza powierzchnię szukaną wtedy z proporcji
1cm^2-15,6km^2
x- 25km^2
x=1,60m^2=16000cm^2 jezeli dobrze zamieniłem jednostki to tyle powinien wynosic x
Ostatnio zmieniony 20 paź 2008, 15:19 przez ghn3, łącznie zmieniany 1 raz.
Zadanie 1
Oblicz długość boków prostokąta o obwodzie1,1dm, którego boki są proporcjonalne do odcinków o długości 4cm i 7 cm
Zadanie 2
Prosta DE jest równoległa do boku trójką AB trójkąta ABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok BC w punkcie E. Oblicz i wykonaj rysunki
a) /AC/gdy /CD/=16cm, /CE/=12cm /BC/=24cm
b) /AD/ gdy /CE/=3dm. /BE/=5dm/AC/=12dm
Zadanie 3
W trapezie ABCD podstawy AB I CD oraz ramię AD mają długości odpowiednio 15cm,12cm i 6cm.Oile cm należy przedłużyć ramię AD, by przecięło się z przedłużeniem ramienia BC? wykonaj rysunek
Zadanie 4
Narysuj dowolny trójkąt ABC, a następnie skonstruuj trójkąt A’ B’ C’ podobny do trójkąta ABC w skali podobieństwa:
a)3,
b) 1/2
zadanie 5
Jaka jest wysokość budynku rzucającego cień długości 19m w Momencie , gdy promienie słoneczne padają pod kontem α=60st.wykonaj odpowiedni rysunek
Zadanie 6
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 20 pierwiastków z 3 . Pole trójkąta jest równe100pierwiastków z 3 oblicz obwód tego trójkąta i miarę kąta przy podstawie. Wykonaj odpowiedni rysunek.
Zadani 7
Znajdź a) (1.4/5+19/20)*2-6.1/2=
b) 9*(-1) : (-3)-(-4)*2-(-2)=
c) (2*(-1,5)*4)/(0,4*3*(-8)=
Oblicz długość boków prostokąta o obwodzie1,1dm, którego boki są proporcjonalne do odcinków o długości 4cm i 7 cm
Zadanie 2
Prosta DE jest równoległa do boku trójką AB trójkąta ABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok BC w punkcie E. Oblicz i wykonaj rysunki
a) /AC/gdy /CD/=16cm, /CE/=12cm /BC/=24cm
b) /AD/ gdy /CE/=3dm. /BE/=5dm/AC/=12dm
Zadanie 3
W trapezie ABCD podstawy AB I CD oraz ramię AD mają długości odpowiednio 15cm,12cm i 6cm.Oile cm należy przedłużyć ramię AD, by przecięło się z przedłużeniem ramienia BC? wykonaj rysunek
Zadanie 4
Narysuj dowolny trójkąt ABC, a następnie skonstruuj trójkąt A’ B’ C’ podobny do trójkąta ABC w skali podobieństwa:
a)3,
b) 1/2
zadanie 5
Jaka jest wysokość budynku rzucającego cień długości 19m w Momencie , gdy promienie słoneczne padają pod kontem α=60st.wykonaj odpowiedni rysunek
Zadanie 6
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 20 pierwiastków z 3 . Pole trójkąta jest równe100pierwiastków z 3 oblicz obwód tego trójkąta i miarę kąta przy podstawie. Wykonaj odpowiedni rysunek.
Zadani 7
Znajdź a) (1.4/5+19/20)*2-6.1/2=
b) 9*(-1) : (-3)-(-4)*2-(-2)=
c) (2*(-1,5)*4)/(0,4*3*(-8)=
Ostatnio zmieniony 29 paź 2008, 18:34 przez miki102, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
http://www.zadania.info/3779547miki102 pisze:Zadanie 1
Oblicz długość boków prostokąta o obwodzie1,1dm, którego boki są proporcjonalne do odcinków o długości 4cm i 7 cm
http://www.zadania.info/3860795Zadanie 2
Prosta DE jest równoległa do boku trójką AB trójkąta ABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok BC w punkcie E. Oblicz i wykonaj rysunki
a) /AC/gdy /CD/=16cm, /CE/=12cm /BC/=24cm
b) /AD/ gdy /CE/=3dm. /BE/=5dm/AC/=12dm
http://www.zadania.info/9695279Zadanie 3
W trapezie ABCD podstawy AB I CD oraz ramię AD mają długości odpowiednio 15cm,12cm i 6cm.Oile cm należy przedłużyć ramię AD, by przecięło się z przedłużeniem ramienia BC? wykonaj rysunek
http://www.zadania.info/d159/1Zadanie 4
Narysuj dowolny trójkąt ABC, a następnie skonstruuj trójkąt A’ B’ C’ podobny do trójkąta ABC w skali podobieństwa:
a)3,
b) 1/2
http://www.zadania.info/2283965zadanie 5
Jaka jest wysokość budynku rzucającego cień długości 19m w Momencie , gdy promienie słoneczne padają pod kontem α=60st.wykonaj odpowiedni rysunek
http://www.zadania.info/3054663Zadanie 6
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 20 pierwiastków z 3 . Pole trójkąta jest równe100pierwiastków z 3 oblicz obwód tego trójkąta i miarę kąta przy podstawie. Wykonaj odpowiedni rysunek.
http://www.zadania.info/2955485Zadani 7
Znajdź a) (1.4/5+19/20)*2-6.1/2=
b) 9*(-1) : (-3)-(-4)*2-(-2)=
c) (2*(-1,5)*4)/(0,4*3*(-8)=