ciagi 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

ciagi 3

Post autor: marlena01 »

wskaz wszytskie wyrazt ciagu wieksze od 100, gdy ciag jest dany wzorem ogolnym
a) an= 5n-11
b) bn= 3 \(n^2\)-48n+158
c) cn= 8 \(n^3\)-6\(n^2\)+4n+97
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: ciagi 3

Post autor: josselyn »

a
\(5n-11>100
5n>111
n> \frac{111}{5}
n>22.2
n \in N_{23}
n= \left\{ 23,24,25,...\right\}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ