ciągi 1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

ciągi 1

Post autor: marlena01 »

dane sa ciagi o wyrazach ogolnych an= 3n-1, bn=\(n^2\)-n, cn= \(\frac{2n}{n^3-1}\). wyznacz wzro na wyraz ogolny ciagu (dn) jesli
a) dn= \(a^2n\)
\(b)dn=an \cdot bn
c)dn= bn \cdot cn\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, 15:11 przez marlena01, łącznie zmieniany 1 raz.
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Re: ciągi 1

Post autor: matirafal »

Popraw przykłady bo nie wiadomo, co jest po \(+\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Post autor: marlena01 »

ze dodatnie
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Post autor: marlena01 »

sory zostalo ziemione
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a)\\
d_n=(a_n)^2=(3n-1)^2=9n^2-6n+1\\
b)\\
d_n=a_n\cdot b_n=(3n-1)(n^2-n)=3n^3-4n^2+n\\
c)\\
d_n=b_n\cdot c_n=(n^2-n)\cdot \frac{2n}{n^3-1}=\frac{n\cdot (n-1)\cdot 2n}{(n-1)(n^2+n+1)}=\frac{2n^2}{n^2+n+1}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ