termodynamika i prąd

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pawcio936
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 31 sty 2012, 13:05
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

termodynamika i prąd

Post autor: pawcio936 »

1. W środku kwadratu umieszczono dodatni ładunek \(q=2,5*10^{-7}[C]\),jaki ujemny ładunek należy umieścić w każdym wierzchołku kwadratu, aby układ ładunków znajdował się w równowadze?
2. Jednakowe co do wartości i znaku ładunki \(Q=180\)[μC] umieszczone są w dwóch wierzchołkach trójkąta równobocznego. Wyznacz natężenie pola elektrycznego w trzecim wierzchołku.
3. Okładki kondensatora płaskiego o powierzchni \(S=500 cm^2\) znajdują się w odległości \(d=1 cm\) od siebie i są naładowane do napięcia \(U=5000 V\). Jaką pracę należy wykonać, aby okładki oddalić na odległość 4 razy większą? jak zmienia się natężenie pola elektrycznego przy rozsuwaniu okładek?
ODPOWIEDZ