sześcian i ośmiościan foremny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 wrz 2009, 17:53
sześcian i ośmiościan foremny
1. sześcian i ośmiościan foremny mają krawędzie tej samej długości . oblicz stosunek pól powierzchni oraz stosunek objętości tych brył.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Wzory na pole i objętość ośmiościanu masz tutaj:
Wzory na pole i objętość sześcianu chyba znasz.
Podstawiasz i liczysz:
\(\frac{P_{szescianu}}{P_{osmioscianu}}=...\)
\(\frac{V_{szescianu}}{V_{osmioscianu}}=...\)
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ośmiościan_foremny
Podstawiasz i liczysz:
\(\frac{P_{szescianu}}{P_{osmioscianu}}=...\)
\(\frac{V_{szescianu}}{V_{osmioscianu}}=...\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.