Wartość funkcji w obszarze D

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Typicalk
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 08 gru 2012, 20:56
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Wartość funkcji w obszarze D

Post autor: Typicalk »

Oto dwa zadania, których na ćwiczeniach nam nie wytłumaczono i nie wiem, co z nimi zrobić.

Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f w podanym obszarze D:
\(1) f(x,y)=x^3+y^3-9xy+27
D ={(x,y) : 0\leq x\leq 4\wedge 0\leq y\leq 4\)


\(2) f(x,y)=xy(4-x-y)\)
D - obszar ograniczony przez \(x=1, y=0, x+y=6\)
ODPOWIEDZ