Graniastosłupy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Graniastosłupy
Wysokość graniastosłupa prostego jest równa 11 cm, a jego podstawą jest trójkąt równoramienny o jednym z kątów 120" i ramionach długości 14cm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: Graniastosłupy
Skoro w podstawie jest trójkąt równoramienny o kącie \(120^o\) to wysokość tego trójkąta dzieli ten kąt na pół, stąd wniosek, że wynosi ona \(7\). Wynika to z własności trójkąta o kątach \(30^o,60^o,90^o\). A zatem dłuższy bok trójkąta wynosi \(2 \cdot 7 \sqrt{3}= 14 \sqrt{3}\).
Obliczmy pole powierzchni bocznej.
Mamy \(P=2 \cdot 14 \cdot 11+14 \sqrt{3} \cdot 11=308+154 \sqrt{3} [cm^2]\)
Obliczmy pole powierzchni bocznej.
Mamy \(P=2 \cdot 14 \cdot 11+14 \sqrt{3} \cdot 11=308+154 \sqrt{3} [cm^2]\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!