Długość odcinków
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
ED dobrze
Nie bierze sie w tego typu zadaniach przybliżeń.
2.
Tu masz coś ze znakami nie tak. Zgodnie z Twoimi oznaczeniami powinno być:
\(x^2+20^2=40^2\)
\(x^2=40^2-20^2\)
\(x^2=1600-400\)
\(x^2=1200\)
\(|EC|=20\sqrt3\)
3. można prościej
\(\frac{|EC|}{|ED|}=\frac{|CB|}{|DA|}\)
\(\frac{20\sqrt3}{40}=\frac{|CB|}{24}\)
\(|CB|=\frac{24\cdot20\sqrt3}{40}\)
\(|CB|=12\sqrt3\)
Nie bierze sie w tego typu zadaniach przybliżeń.
2.
Tu masz coś ze znakami nie tak. Zgodnie z Twoimi oznaczeniami powinno być:
\(x^2+20^2=40^2\)
\(x^2=40^2-20^2\)
\(x^2=1600-400\)
\(x^2=1200\)
\(|EC|=20\sqrt3\)
3. można prościej
\(\frac{|EC|}{|ED|}=\frac{|CB|}{|DA|}\)
\(\frac{20\sqrt3}{40}=\frac{|CB|}{24}\)
\(|CB|=\frac{24\cdot20\sqrt3}{40}\)
\(|CB|=12\sqrt3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2009, 18:38
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 paź 2009, 18:38