Akcelerator, prąd

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lisbethsalander
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2012, 11:00
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Akcelerator, prąd

Post autor: lisbethsalander »

Proszę o rozwiązanie takiego zadania:

Z akceleratora wybiega strumień protonów, każdy o energii E = 100MeV. Obliczyć czas t, w którym żelazna tarcza o masie m=1kg ogrzeje się o \(\Delta T=100K\), jeżeli natężenie prądu elektrycznego wiązki protonów wynosi I = 20mikroAmperów, a ciepło właściwe tarczy c = 500 J/kgK. Założyć, że cała energia kinetyczna protonów zamienia się na ciepło.

Z góry dziękuję... :)
ODPOWIEDZ