funkcja kwadratowa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

funkcja kwadratowa

Post autor: martaa »

mogę prosić o rozwiązanie?:

\(-3x^2+3x+3\)
\(-2x^2-9x-1\)
\(x^2-x-3\)

wg wzoru: \(\Delta=b^2-4ac\)
i mam pytanie kiedy jest minus a kiedy plus bo to jest dla mnie zagmatwane i nawet jak wiem jak to rozwiązać to nie wiem jaki dać znak
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

co trzeba rozwiązać ?!
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Post autor: martaa »

to trzeaba zrobić coś takiego: a=-3 b=3 c=3 i wzór: delta= b""-4ac proszę o rozwiązanie
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

podstawiaj do wzoru :\(\ \Delta=(3)^2-4\cdot(-3)\cdot 3=9+36=45\)

następne przykłady analogicznie
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Post autor: martaa »

a skąd mam wiedzieć kiedy będzie minus a kiedy plus, bo wiem że jak np 2 minusy to plus, jak 3 minusy to minus ale tu jest jakoś dziwnie. Dzięki za tamto
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

tu jest dokładnie tak samo
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Post autor: martaa »

jeszcze trochę poćwiczę z zadaniami, i mam nadzieję że dobrze napiszę jutrzejszą kartkówkę:) dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ