blok, praca, tarcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rendorane
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 sty 2013, 11:40
Płeć:

blok, praca, tarcie

Post autor: rendorane »

Blok o masie m = 3,57kg został przesunięty ze stałą prędkością po poziomej podłodze, na odległość d = 4,06m przy pomocy liny wywierającej na ten blok siłę F = 7,68N i tworzącej z poziomem kąt α=15°.
Obliczyć:
a.) Całkowitą pracę wykonaną przy przesuwaniu bloku;
b.) Pracę wykonaną przez linę;
c.) Pracę wykonaną przez siłę tarcia;
d.) Współczynnik tarcia kinetycznego między blokiem a podłogą.
ODPOWIEDZ