mamy trzy wektory, a b c wyznaczone wersorami czyli np a= -i +2k +3j czyli a= [-1,2,3]
mam takie działania do policzenia:
1)
a*(bxc)=
i tak, mnożę normalnie wektorowo b i c, teraz przechodzę do mnożenia skalarnego, czyli wynikiem całej operacji będzie skalar (liczba)? Np 5 ?
2)
ax(b*c)=
wiadomo, w nawiasie wychodzi skalar (liczba), i teraz... mnożę to normalnie jako dwa wektory poprzez iloczyn wektorowy, czy normalnie przez skalar liczbę? Czyli a=[-i*wynik skalaru,2k*wynik skalaru,3j*wynik skalaru]
Krótkie pytanie z WEKTORÓW
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij