Mechanika ogólna - kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
speces
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 sty 2013, 16:13
Płeć:

Mechanika ogólna - kinematyka

Post autor: speces »

Witam mam ogromne problemy z mechanika ogólną. Jakby był ktoś w stanie

rozwiązać chodź jedno z tych zadań i krótko skomentował kroki byłbym

bardzo wdzięczny, Z góry dziękuje.

1.Sztuczny satelita ziemi porusza się po orbicie z szybkością v0 =

7,75*10^3 m/s. znaleźć drogę jaka przebędzie sputnik w ciągu 5s od chwili

włóczenia silników hamując, jeżeli przyspieszenie styczne sputnika zmienia

się w tym czasie zgodnie z równaniem As =kt gdzie k= -2m/s^3. Obliczyć

również przyspieszenie styczne i szybkość na końcu drogi

2.Ciało A wrzucono - w próżni - pionowo w górę z prędkością początkową v0.

Po czasie t0 sekund wyrzucono w identyczny sposób drugie ciało B z tą samą

prędkością początkową. Po jakim czasie T i na jakiej wysokości H nastąpi

spotkanie obu wyrzuconych ciał.

3.Punkt A porusza się po plaszczyznie xy według równań
x=2+4cos2t, y= 1+5sin2t
gdzie t oznacza czas wyrażony w sekundach, x i y zaś współrzędne w
centymetrach. Znaleźć równanie toru oraz prędkość i przyspieszenie.
ODPOWIEDZ