Ruch po okręgu - jak obliczyć ɛ ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kisialala
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 sty 2013, 19:37

Ruch po okręgu - jak obliczyć ɛ ?

Post autor: Kisialala »

Witajcie.

Jestem tu nowy. Uczę się zadań do kolokwium. Bardzo bym prosił o wytłumaczenie, bo nie wszystko potrafiłem sobie policzyć.

Dane:
R=10m
an=4.9 m/s2

W danej chwili czasu wektor przyspieszenia normalnego tworzy kąt ϕ=60◦ z wektorem przyspieszenia całkowitego.

Szukane:
a, as, v, ɷ, ɛ

Co rozwiązałem i jak:
V obliczyłem ze wzoru an=V^2/r. Wyszło mi 7 m/s
ω obliczyłem za pomocą wzoru ω=V/R. Wyszło mi 0,7 rad/s
a obliczyłem z cos60. 1/2= an/a. Wyszło mi 9,8 m/s

Czy to jest dobrze ?

Nie potrafię obliczyć ε i as.


Bardzo proszę o pomoc !
ODPOWIEDZ