Spośród 20 pytań egzaminacyjnych student zna odpowiedź na 12 pytań. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że student zda egzamin, jeżeli obowiązuje następująca zasada: losuje się
dwa pytania i w przypadku dobrej odpowiedzi na obydwa – egzamin kończy się oceną pozytywną, w
przypadku zaś, gdy jedna odpowiedź była dobra, a druga zła, losuje się trzecie pytanie, na
które tylko dobra odpowiedź daje podstawę do pozytywnej oceny całego egzaminu.
proszę o pomoc:)
prawdopodobieństwo zdania egzaminu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo zdania egzaminu
Najlepiej rozrysowac drzewko.
I dostaniesz
\(P(A)= \frac{8}{20} \cdot \frac{12}{19} \cdot \frac{11}{18} + \frac{12}{20} \cdot \frac{8}{19} \cdot \frac{11}{18}+ \frac{12}{20} \cdot \frac{11}{19}\)
Pierwszy iloczyn - pierwsza zła odp. druga dobra, trzecia dobra
Drugi iloczyn - pierwsza dobra odp. druga zła, trzecia dobra
Trzeci iloczyn - pierwsza dobra odp. druga dobra odp.
I dostaniesz
\(P(A)= \frac{8}{20} \cdot \frac{12}{19} \cdot \frac{11}{18} + \frac{12}{20} \cdot \frac{8}{19} \cdot \frac{11}{18}+ \frac{12}{20} \cdot \frac{11}{19}\)
Pierwszy iloczyn - pierwsza zła odp. druga dobra, trzecia dobra
Drugi iloczyn - pierwsza dobra odp. druga zła, trzecia dobra
Trzeci iloczyn - pierwsza dobra odp. druga dobra odp.
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo zdania egzaminu
Ale chyba wystarczy tak jak napisałem
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!