Witam nie będę owijał w bawełnę matma to dla mnie czarna dziura mam kilka zadań i i proszę was o pomoc :/
1) Rozwiąż układ równań:
{2x-y=4
{y+x=1
2) Dane są zbiory liczb rzeczywistych:
http://matematyka.pisz.pl/strona/607.html ( wiem że już rozwiązane, ale jakoś prościej można to ? )
http://matematyka.pisz.pl/strona/601.html
BARDZO BARDZO DZIĘKUJE
Układ równań i liczby rzeczywiste :(
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\{2x-y=4\\y+x=1\)
\(\{2x-y=4\\y=1-x\)
\(\{2x-(1-x)=4\\y=1-x\)
\(\{2x-1+x=4\\y=1-x\)
\(\{2x+x=4+1\\y=1-x\)
\(\{3x=5 \ /:3\\y=1-x\)
\(\{x=\frac{5}{3}\\y=1-x\)
\(\{x=\frac{5}{3}\\y=1-\frac{5}{3}\)
\(\{x=\frac{5}{3}\\y=-\frac{2}{3}\)
\(\{2x-y=4\\y=1-x\)
\(\{2x-(1-x)=4\\y=1-x\)
\(\{2x-1+x=4\\y=1-x\)
\(\{2x+x=4+1\\y=1-x\)
\(\{3x=5 \ /:3\\y=1-x\)
\(\{x=\frac{5}{3}\\y=1-x\)
\(\{x=\frac{5}{3}\\y=1-\frac{5}{3}\)
\(\{x=\frac{5}{3}\\y=-\frac{2}{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.